Stoomreiniger Ja of Nee? De voors en tegens.

Deel dit bericht op Pinterest:

Stoomreiniger Ja of Nee_ De voors en tegens. (1)

Stoomreinigers zijn momenteel helemaal “hot”. Ze worden als een alternatieve manier van schoonmaken gepresenteerd en geprezen voor hun gemak en natuurvriendelijke schoonmaakmogelijkheden.

Maar betekent dit nu dat je helemaal van de ouderwetse doekjes, emmers en de dweil af kunt? Of zit er meer achter?

Voor het geld hoef je het zeker niet te laten, want een stoomreiniger heb je al vanaf een paar tientjes. Ook kan niemand er omheen dat een de hitte van een stoomreiniger simpelweg alle bacteriën doodt waar de gloeiend hete stoom mee in aanraking komt.

De stoomreiniger kopen en gebruiken, ja of nee?! In dit artikel zet ik de voor- en de nadelen van de stoomreiniger tegen elkaar weg zodat jij kan beslissen of je er een wilt aanschaffen of niet.

Stoomreiniger Ja of Nee_ De voors en tegens.

Hoe werkt een stoomreiniger

In de stoomreiniger zit een verwarmingselement dat het water in de stoomreiniger opwarmt. De warmte bouwt in het apparaat op en door gebruik van de stoomkop, laat je de stoom eruit schieten. Hoe warmer, hoe meer druk en dus hoe verder de stoom komt.

De stoom is uiteraard erg heet en doodt daarmee bacteriën, schimmels, ziekteverwekkers en weekt allerlei viezigheid los.

Klinkt best goed toch?

Wat kan ik allemaal met een stoomreiniger schoonmaken?

Stoomreinigers kan je gebruiken om ontzettend veel verschillende soorten materialen mee schoon te maken. Denk daarbij aan:

  • Betegeling
  • Vloeren
  • Matrassen
  • Tapijten
  • Douches
  • Keukens
  • Keukenapparatuur
  • Ramen
  • Toiletten

Maar waar een stoomreiniger echt in uitblinkt en tot zijn recht kan komen is toch echt in de kuiken en de badkamer. Een eervolle vermelding is de vloer, afhankelijk van het materiaal.

Wil je stoomreiniger proberen zonder er veel voor kwijt te zijn? Neem eens een kijkje naar onderstaande handstoomreiniger. Met de vele meegeleverde accessoires is dit echt een alleskunner waar je veel aan zult hebben.

Meer stoomreinigers bekijken? Klik hier om het gehele aanbod aan stoomreinigers op bol.com te bekijken. Let daarbij vooral op de recensies, die zeggen vaak het meest!

Wat kan ik allemaal met een stoomreiniger schoonmaken_

Wat kan je NIET met een stoomreiniger schoonmaken

Eigenlijk alles dat niet tegen hitte of vocht kan.

Denk daarbij aan plastic, onbehandeld hout en geverfd materiaal.

Zeker wanneer je gebruik maakt van een stoomreiniger met voldoende kracht en derhalve niet op temperatuur kan komen, doe je vaak meer kwaad dan goed. Je krijgt dan meer vocht dan gewenst en dan werk je schimmel, stank en groei van bacteriën in de hand.

Waar moet je op letten bij het kopen van een stoomreiniger?

Loop eens een willekeurige winkel binnen waar ze stoomreinigers verkopen en ze hebben er wel honderd. In allerlei soorten en maten. De een zou beter zijn voor het tapijt en de andere voor kleding.

In werkelijkheid verschillen ze allemaal niet van elkaar, want het blijft een apparaat dat stoom uit een buisje schiet.

Waar je daadwerkelijk op moet letten bij de aanschaf lees je hieronder, let daarbij vooral niet op waar het apparaat zogenaamd voor bestemd zou moeten zijn.

Accessoires: Zorg ervoor dat je de hulpstukken die je nodig hebt erbij krijgt of apart kunt kopen. Hoe meer opzetstukken, voor hoe meer zaken je de stoomreiniger kan gebruiken.

Opwarmtijd: Wanneer je lang moet wachten op het opwarmen, kan je net zo goed je emmertje gaan vullen. Kies een stoomreiniger die snel opwarmt. Gemak, daar gaat het om.

Reservoir: Hoe meer water erin kan, hoe langer je kan blijven schoonmaken zonder bij te vullen en op te warmen.

Warmte: Hoe warmer, hoe beter. Hitte doodt bacteriën en maakt dus beter schoon. Maar voor een stoomreiniger zorgt warmte ook voor de druk, dus hoe warmer het water hoe verder de stoomreiniger kan spuiten.

Prijs: Kijk vooral naar bovenstaande kenmerken en kies vervolgens de goedkoopste van een gerenommeerd merk. Dat is vooral voor de garantie, mocht er iets mis mee zijn.

Ook andere stoomreinigers bekijken? Klik hier om het gehele aanbod aan stoomreinigers op bol.com te bekijken. Lees vooral de gebruikservaringen, daar leer je vaak het meeste van.

Wel of niet een stoomreiniger kopen?

Je hebt nu allerlei informatie over stoomreinigers gehad, maar de vraagt blijft: moet ik nu wel of niet een stoomreiniger aanschaffen. Kan je nu wel of niet van de ouderwetse dweil af?

Kort maar krachtig: een stoomreiniger is geen alleskunner. Als gezegd zijn er gewoon klusjes in en om huis waar een stoomreiniger niet voor geschikt is.

Dat neemt echter niet weg dat een stoomreiniger niet verdomde handig is en ontzettend makkelijk in gebruik is. Het blijft dus sowieso en-en en niet of-of. Moet je die stoomreiniger nu wel of niet aanschaffen?

Om die keuze makkelijker voor je te maken, heb ik hieronder de voornaamste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet waarmee je zelf die afweging kan maken.

Wel of niet een stoomreiniger kopen_ (1)

1. Weet waar je de stoomreiniger voor wilt gebruiken

Wanneer je duidelijk hebt welke klus of welke klussen in huis je wilt vergemakkelijken, pas dan kan je nagaan of een stoomreiniger je daarmee kan helpen.

Mag het niet nat of warm worden? Dan heb je aan die stoomreiniger niets en kan je beter op zoek gaan naar een andere oplossing!

2. Opslag ruimte: wees praktisch

Je hebt stoomreinigers die zo groot zijn als een waterkoker en je hebt stoomreinigers die meer naar het formaat van een stofzuiger gaan. Ook zijn er professionele stoomreinigers die nog stukken groter zijn.

Denk niet dat groter perse beter is, maar vraag je af hoeveel ruimte je in huis hebt en of er ruimte is om een “formaatje stofzuiger” netjes in op te bergen.

3. Ga ik het ook echt gebruiken?

Je kent dat vast wel: je doet een aankoop omdat je denkt iets nodig te hebben of graag wilt hebben, maar vervolgens maak je er nooit gebruik van.

Een stoomreiniger hoeft niet duur te zijn, maar het is wel zonde om er een aan te schaffen en deze vervolgens niet meer te gebruiken.

Ga bij je zelf na of je echt behoefte hebt aan een stoomreiniger en of je het apparaat ook daadwerkelijk gaat gebruiken.

Een stoomreiniger proberen? Wellicht is een instapmodel een goed idee. Kijk eens naar onderstaand exemplaar of klik hier om het volledige aanbod op bol.com te bekijken.

Mijn keuze om een stoomreiniger aan te schaffen

Het zou natuurlijk niet eerlijk zijn om niet mijn eigen ervaringen met de keuze om een stoomreiniger aan te schaffen met jullie te delen.

Zelf heb ik de keuze gemaakt om er een aan te schaffen en ik ben ontzettend blij dat ik dat heb gedaan.

Wij hadden eens last van bedwantsen in huis en mij werd aangeraden om die met een stoomreiniger te lijf te gaan. Nou dat is prima gelukt en heeft mij vele duizenden euro’s bespaard.

Nadien ben ik gaan kijken wat ik nog meer met mijn stoomreiniger kon en sindsdien gebruik ik ‘m bij het schoonmaken van de vloer, de keuken, de badkamer en meer.

Ik ben er in ieder geval erg blij mee!

Kies jij wel of niet om een stoomreiniger te kopen en waarom?

En jij? Ga jij voor de stoomreiniger, of juist iet? Waarom wel of waarom niet? Deel jou mening hieronder in de reacties!

Heb je hulp nodig bij de keuzen om er wel of niet een aan te schaffen? Laat me hieronder weten waar je aan twijfelt en ik doe mijn best om je verder te helpen.

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie