De stoomreiniger kan je voor ontzettend veel verschillende schoonmaakklussen gebruiken. Deze site staat er helemaal vol mee: van autobekleding schoonmaken tot je matras opfrissen. Van alle hulpmiddelen voor de schoonmaak, is de stoomreiniger de meest veelzijdige.
Stoom is niet alleen goed om viezigheid mee op te ruimen, maar het maakt ook echt hygiënisch schoon. Daarnaast is de stoomreiniger op slimme wijze in te zetten voor klussen als het verwijderen van onkruid of het bestrijden van bedwantsen.
In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van de stoomreiniger op allerlei soorten stof. We gaan kijken naar allerlei verschillende soorten stof en hoe je de stoomreiniger daar het best voor in kunt zetten.
Vraag je je af of een bepaalde stof zoals wol, zijde of katoen wel met behulp van de stoomreiniger gestoomd mag worden, dan leer daar in dit artikel alles over. Lees maar snel verder.
Welke stof kan je met de stoomreiniger schoonmaken?
Textiel kan je in verschillende categorieën soorten stoffen onderverdelen, maar voornamelijk wordt het onderscheid gemaakt tussen natuurlijk en synthetische stof.
Natuurlijk stof is bijvoorbeeld katoen, linnen, wol en zijde. Synthetische stoffen zijn allerlei door mensen uitgevonden stoffen of mengsels daarvan. Voorbeelden van synthetische stoffen zijn bijvoorbeeld nylon of polyester.
Of en hoe je deze verschillende soorten stof met de stoomreiniger onder handen kan nemen, lees je per soort stof hieronder.
Ben je op zoek naar een geschikte stoomreiniger voor textiel? Klik dan hier om het aanbod op bol.com te bekijken of ga direct voor deze aanrader met uitstekende recensies:
Katoen en de stoomreiniger
Katoen is een natuurlijke stof dat gemaakt wordt van de witte bolletjes van de katoenplant. Door deze aan elkaar de weven of te spinnen ontstaat de stof waar we kleding, beddengoed en ander textiel van maken.
Het is niet alleen mogelijk om katoen met behulp van de stoomreiniger schoon te maken, het stomen van katoen wordt zelfs aangeraden. Dat komt voornamelijk omdat katoen best makkelijk kan kreuken en je ieder vouwtje in de stof kunt zien.
Een stof van katoen stoomreiniger helpt niet alleen om het katoen volledig hygiënisch schoon te maken, maar ook om de stof er mooier uit te laten zien. De stoom vanuit de stoomreiniger kan tot diep in de vezels doorgingen om zijn werk te doen en is daarmee bijzonder effectief!
En je hoeft voor katoen niet eens een bijzondere stoomreiniger aan te schaffen, want een doodgewone handstoomreiniger of zelfs een reguliere slede met eventueel een opzetstuk is al voldoende!
Kan je linnen stomen?
Linnen is een stevige stof met diverse toepassingen. Linnen wordt gebruikt veel gebruik voor kleding, maar ook bijvoorbeeld voor beddengoed of als bekleding van allerlei objecten.
Als eigenschap heeft linnen, naast de kracht, dat het snel droog en ontzettend goed absorbeert. Geen wonder dus dat linnen broeken ’s zomers zo lekker zijn. Net als katoen is linnen een stof dat makkelijk kreukt en iedere vouw laat zien.
Als stof is linnen perfect om te stoomreinigen. Linnen laat zich erg goed met de stoomreiniger schoonmaken en ontkreuken. Dat linnen zo absorberend is en makkelijk droogt maakt het juist een zeer geschikte stof om met behulp van de stoomreiniger schoon te maken.
Wil je een linnen stoomreinigen, dan kan ik je als tip meegeven om het goed nat te laten worden en de stof daarna op te hangen. Dat is een gemakkelijke manier om kreuken en vouwen eruit linnen stof te krijgen.
Is een stoomreiniger voor stof iets voor jou? Klik dan hier om het aanbod op bol.com te bekijken of ga direct voor deze handstoomreiniger die daar perfect voor geschikt is:
Wol schoonmaken met de stoomreiniger
Van alle stoffen is wol een van de bekendste. Deze stof is van de dieren (voornamelijk schapen, maar ook bijvoorbeeld konijnen) afkomstig en wordt vervolgens tot wol verwerkt.
Wol is een fijne en relatief broze stof, maar laat zich toch goed stoomreingen. Wel is mijn tip bij deze stof om het altijd op te hangen en al hangend te stomen. Zo heb je je handen vrij, wordt de stof niet te nat en kan de stof nog “ademen”.
Stoom wol niet te heet en neem zo nodig afstand tussen de stoomreiniger en de stof.
Zijde stomen
Zijde is een hele fijne stof dat sterk isolerend is. Vanwege deze eigenschap is zijde een typisch zomerse stof en kom je het veel in warmere landen tegen.
Door het fijne, zachte en mooi materiaal wordt het vaak gebruikt in jurken, bloezen, lingerie en nachtkleding.
Zijde is een stof dat best met de stoomreiniger mag worden schoongemaakt, maar wel voorzicht. Zijde mag namelijk bij voorkeur niet te warm worden. Ook voor het stomen van zijde geldt dat je de stoomreiniger beter op een afstandje kan houden en de stof in kwestie al hangend dient te stomen.
Hoe zit het met synthetische stoffen?
Get grote voordeel van synthetisch stoffen ten opzichte van natuurlijke stoffen is dat ze makkelijk schoon zijn te he maken en te houden en relatief lang mee gaan. Synthetische stoffen kom je dan ook vaak in jassen, tassen en sportkleding tegen.
Dat synthetische stoffen tegen een stootje kunnen, maakt ze ideaal om met de stoomreiniger schoon te maken. Ook ingetrokken vlekken mag je bij synthetische stoffen prima met flink wat vocht en warmte behandelen. De stoomreiniger is dan ook een perfect hulpmiddel voor deze stof.
Hoe maak je stof schoon met een stoomreiniger?
Hoewel je met behulp van bovenstaande tips een heel eind moet komen met het stoomreinigen van de stof in kwestie, vind je hieronder een stap-voor-stap plan om met de stoomreiniger aan de slag te gaan.
1. Voorbehandelen van de stof
Voordat je met de stoomreiniger aan de slag gaat, en de stof in kwestie laat het toe, is het verstandig om de stof voor te behandelen. Denk daarbij aan het stofzuigen van een matras, een bankstel of het aanbrengen van een vlekkenverwijderaar op een vlek.
Kan je het stofzuigen, dan hoef je er niet lang mee bezig te zijn, even de grootste viezigheid weghalen en je bent klaar.
Zitten er vlekken in de stof, dan is het een prima idee om een vlekkenverwijderaar of wat azijn aan te brengen en het een kwartiertje in te laten werken.
Een goede vlekkenverwijderaar is die van HG. Klik hier om deze op bol.com te bekijken en de recensies eens door te nemen. Ik weet zeker dat die de klus prima zal klaren!
2. De stoomreiniger voorbereiden
Of je nu een lange of een korte klus hebt, het is altijd belangrijk om vers en voldoende water te gebruiken. Zit er nog water in de stoomreiniger, giet deze dan af en vul de stoomreiniger met vers water.
Vervolgens is het erg belangrijk om de stoomreiniger op temperatuur te laten komen. Doe je dat niet, dan krijg je veel meer water in de straal en dat is bij de wat fijnere stoffen niet helemaal de bedoeling.
3. Maak met de stoomreiniger de stof schoon
Je kunt nu aan de slag gaan met het reiniger van de stof. Hierbij is het belangrijk om een gepaste afstand aan te houden: hou fijner en breekbaarder de stof, hoe verder weg je begint en hoe steviger en duurzamer de stof hoe dichterbij je mag komen.
Heeft je stoomreiniger geen verstelbaar temperatuurinstelling, dan kan je met behulp van de afstand tussen de stoomreiniger en de stof de warmte bepalen: hoe dichter bij de stof, hoe warmer.
Blijf tijdens het stomen altijd rustig in beweging. Blijf nergens stilstaan, ook niet bij vlekken, en beweeg niet te snel. Liever een paar keer langs een plek gaan dan op de dezelfde plek blijven hangen.
4. Laat de stof drogen
Het is altijd belangrijk om na het stoomreinigen een stof goed te laten drogen. Doe je dat niet, dan heb je kans op bacterie- en schimmelgroei met stank en viezigheid tot gevolg. Dat moet je zien te voorkomen.
Laat textiel altijd het liefst buiten aan de lucht drogen. Is dat niet mogelijk dan is binnen met een raampje open ook prima!
Heb jij ervaring met het gebruik van de stoomreiniger op stof?
Voor welke stoffen gebruik jij je stoomreiniger altijd? Of op welke stoffen juist niet? Ik ben altijd benieuwd naar de ervaringen van andere mensen.
Heb jij tips, suggesties of andere verhalen die je met ons wilt delen, laat dan hieronder in de reacties een berichtje achter.
Mocht je juist een vraag hebben over het gebruik van de stoomreiniger op textiel, dan kan je die hieronder kwijt. Ik doe mijn beste om alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.