De stoomreiniger: wat kun je er allemaal mee? 20 tips!

Deel dit bericht op Pinterest:

De stoomreiniger_ wat kun je er allemaal mee_ 20 tips! (2)

De meeste mensen kunnen zich wel een voorstelling maken van de klussen waar je een stoomreiniger allemaal voor kan gebruiken. De meeste liggen voor de hand, maar anderen

Voor de mensen die zich afvragen wat een stoomreiniger allemaal kan: heel veel! De tapijt stomen weten de meeste mensen wel, maar wat dacht je van de ramen wassen of de vriezer ontdooien?

De stoomreiniger kan veel meer dan dat de meeste mensen denken. We gaan dan niet alleen de meest bekende toepassingen bekijken, maar ook wat je nog meer met een stoomreiniger kan schoonmaken of wat je er anderszins mee kan.

Een goede stoomreiniger wordt geleverd met een breed scala aan accessoires, van microvezel doekjes tot allerlei opzetstukken. En als je stoomreiniger er niet mee wordt geleverd, dan kan je ze vaak los aanschaffen.

Al die extra accessoires zorgen ervoor dat een eenvoudige stoomreiniger wordt omgetoverd tot een echte alleskunner. En wat je er vervolgens mee kunt doen, lees je hieronder!

De stoomreiniger_ wat kun je er allemaal mee_ 20 tips! (1)

1. De vloer schoonmaken

De meeste stoomreinigers worden geleverd met een opzetstuk waarmee je vloeren kan schoonmaken. Veelal zit daar een mogelijkheid aan om een microvezel doek op te klemmen zodat je gemakkelijk zowel vloeren als tapijt en vinyl mee kan schoonmaken.

Ook andere vloersoorten zoals diverse soorten betegeling, laminaat en parket kan je met een stoomreiniger schoonmaken. Wel moet je er altijd goed op letten dat deze vloersoorten niet te nat worden. Gebruik daarom altijd een goede kwaliteit stoomreiniger.

2. De vriezer ontdooien

De meeste vriezers moeten eens in de zoveel maanden worden ontdooit. Wanneer je dat met behulp van de stoomreiniger doet, dan ben je er zeker van dat je niet alleen snel klaar bent, maar ook dat je vriezer hygiënisch schoon en vrij van nare geurtjes blijft.

Zorg wel dat je een emmertje en wat droge handdoeken bij de hand hebt! Daarnaast is het verstandig om -wanneer je klaar bent- er voor te zorgen dat de vriezer weer goed droog is voordat je deze weer aanzet.

3. Ramen schoonmaken

Met behulp van een stoomreiniger kan je zowel binnen als buiten de ramen zemen. Volledig vrij van strepen en helemaal glashelder!

Sommige stoomreinigers worden zelfs met een zeem als opzetstuk geleverd zodat je tegelijk kan zemen en stomen. Maar zo’n zeem is beslist niet noodzakelijk. Zonder kan je ook prima met de stoomreiniger alle ruiten schoonmaken.

4. De oven reinigen

Een oven schoonmaken kan erg vervelend zijn. Nare geurtjes en aangekoekt vet zijn enkele van de ergernissen waar mensen mee te maken krijgen.

Met behulp van de stoomreiniger kan je je oven hygiënisch schoon en vrij van geurtjes krijgen. En dat allemaal in een handomdraai.

Datzelfde geldt trouwens voor andere apparaten zoals bijvoorbeeld een magnetron.

5. De hele keuken

We hebben het al even over diverse apparatuur als de oven en de magnetron gehad, maar eigenlijk kan je de gehele keuken met de stoomreiniger maken.

Door de hoge temperatuur van stoom, gaan bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers direct dood. Je keuken met behulp van de stoomreiniger schoonmaken is daarmee niet alleen snel, maar ook ontzettend makkelijk en schoon.

5. De hele keuken (3)

6. Tapijten en kleden

Tapijten, vloerkleden en vele andere soorten textiel kan je erg goed met de stoomreiniger schoonmaken. Stoom dringt tot diep in de vezels van textiel door en is daardoor bijzonder effectief om tapijten en kleden mee schoon te maken.

Het fijne daarbij is dat je geen chemische middelen hoeft te gebruiken die het textiel aantasten. Water is meer dan voldoende!

7. Zelf je gordijnen stomen

Vind je het schoonmaken van gordijnen altijd een hele klus? Met de stoomreiniger maak je binnen een handomdraai je gordijnen schoon. En dat zonder de gordijnen los te hoeven halen.

Voor het beste resultaat, maak je de gordijnen aan beide kanten schoon terwijl je ze laat hangen. Begin altijd bovenaan en werk naar beneden toe.

Bij het schoonmaken van de gordijnen kan je alleen de stoomreiniger gebruiken, maar je kan prima een beetje wasmiddel in een spuitfles oplossen om ze daarmee een heerlijk frisse geur te geven!

8. De matras stomen

Een echte aanrader voor mensen met allergieën is het stoomreinigen van je matras. Vanwege de hitte van stoom gaan mijten en andere allergenen op slag dood.

Eens per week of om de week met de stoomreiniger je matras stomen is zo gebeurd en komt je slaapgenot alleen maar ten goede.

9. Zelf kleding stomen

Je hoeft nooit meer je kleding naar de stomerij te brengen, want met de gemiddelde stoomreiniger kan je heel goed zelf je kleding stomen.

Om zelf je kleding te stomen, hang je het te stomen kledingstuk op aan een hanger, spuit je eventueel een oplossing van water en wasmiddel met een spuitfles op het kledingstuk en vervolgens stoom je het stuk schoon

10. Voegen reinigen

Heb je ook van die vieze voegen tussen tegels in de badkamer, het toilet of in de keuken? Met een stoomreiniger heb je deze binnen korte tijd helemaal schoon en dat zonder te hoeven boenen of het gebruik van schuurmiddelen.

11. De badkamer

Zo’n beetje de hele badkamer is makkelijk en snel met behulp van een stoomreiniger schoon te maken. De badkamer is erop ingericht om met heet water en stoom in aanraking te komen, dus er is geen betere kamer om te stoomreinigen dan de badkamer!

12. Maak tuinmeubilair met de stoomreiniger schoon

Wanneer het buiten warmer wordt en het tijd wordt om de tuintafels en tuinstoelen tevoorschijn te halen, dan kan je deze prima met de stoomreiniger schoonmaken.

Met behulp van de stoomreiniger week je allerlei opgedroogd viezigheid als modder, stof en insecten van je meubels. Door de druk die achter de stoom zit, blaas je alles weg.

13. Losweken

Met behulp van een stoomreiniger kan je vanalles losweken. Denk eens aan een uitgebreide klus als het stomen van behang. Maar ook een stuk kauwgom dat onder een tafel is geplakt kan je zo los krijgen.

Tijdens het klussen ergens lijm op gekregen dat je niet weg krijgt? Probeer die stoomreiniger eens.

14. Kalkaanslag verwijderen met de stoomreiniger

Kalkaanslag verwijderen met stoom doe je gemakkelijk en snel. Heb jij ergens kalkaanslag zoals aan de douchekop of de keukenkraan? Met de stoomreiniger krijg je kalkaanslag zo weg.

15. Meubilair

Een stoomreiniger is een geweldig hulpmiddel bij het schoonmaken van bekleding, banken of stoelen. Stoom met een laag vochtgehalte (dus zo heet mogelijk!) zal het oppervlak grondig reinigen en vlekken verwijderen zonder het meubilair te beschadigen.

16. Insectenbestrijding

Last van spinnenwebben in huis, of juist last van mieren in de tuin? Probeer er eens de stoomreiniger op te zetten!

17. De Vaatwasser

De vaatwasser regelmatig reinigen houdt deze schoon en fris en verlengt zijn levensduur.

Verwarm wat water in de stoomreiniger en gebruik een spitse opzetstuk om al dat vastzitten vuil in de scharnieren en in de hoeken schoon te maken. Als je klaar bent met het wegblazen van de smurrie, veeg je het overtollige water of viezigheid weg met wat keukenpapier.

18. Speelgoed en knuffels

Speelgoed en knuffels – vooral die van baby’s – kan je eenvoudig en zeer hygiënisch met behulp van de stoomreiniger schoonmaken.

Stoom het stuk speelgoed of de knuffel aan alle zijden grondig en laat deze daarna goed aan de lucht afdrogen.

19. Toilet

Een stoomreiniger kan handig zijn bij het schoonmaken van en rondom het toilet. Ga vieze geurtjes tegen en zorg ervoor dat je toilet zo hygiënisch mogelijk blijft!

20. Barbecue

Grillen in de tuin is leuk en gezellig, alleen na aflopen is het schoonmaken van de vuile barbecue of grill een hels karwei. Aangekoekt vlees, verbrand vet en allerlei sausjes blijven aan de gril kleven.

Met behulp van de stoomreiniger week je alle viezigheid los en spuit je het zo weg. Na afloop haal je er een keukenpapiertje overheen en de barbecue kan weer weg. Zo gepiept!

De stoomreiniger_ wat kun je er allemaal mee_ 20 tips!

Waar kan je de stoomreiniger nog meer voor gebruiken?

Hopelijk heb ik je met deze 20 schoonmaakideeën een goed overzicht gegevens van wat je zoal met een stoomreiniger kan doen. Heb jij zelf nog tips over wat je allemaal met een stoomreiniger kan schoonmaken of welke andere klusjes je met zo’n apparaat kan klaren? Deel ze hieronder in de reacties!

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie