De nadelen van een stoomreiniger: is er een goede keuze?

Deel dit bericht op Pinterest:

De nadelen van een stoomreiniger_ is er een goede keuze_ (1)

Sommige mensen die een stoomreiniger hebben, die zweren erbij. De relatief lage aanschafkosten, het gemak van gebruik en hun ontzettend goede vermogen om schoon te maken, maken hen voorstanders van de stoomreiniger.

De stoomreiniger wordt door mensen thuis gebruikt, maar ook in de professionele schoonmaak bij bedrijven en instellingen. Zelfs ziekenhuizen worden met behulp van stoom schoongemaakt.

Toch zijn er voldoende mensen die een andere mening zijn toegedaan over de effectiviteit van stoom om schoon te maken. Daarbij worden nadelen aangehaald als de opwarmtijd, de kosten en de benodigde opslagruimte.

Je kunt er inderdaad niet omheen, naast de voordelen heeft een stoomreiniger ook nadelen. Dit artikel is geschreven om deze nadelen in kaart te brengen en om te bezien of we deze nadelen kunnen compenseren. Lees nu snel verder.

De nadelen van een stoomreiniger_ is er een goede keuze_

Wat zijn de nadelen van een stoomreiniger?

Een stoomreiniger is niet onbeperkt toepasbaar of voor alle klussen in te zetten. Soms biedt een stoomreiniger geen uitkomst. Hoewel een stoomreiniger voor veel te gebruiken is en niet altijd lastig in gebruik hoeft te zijn, kleven er ook nadelen aan.

De meest voorkomende nadelen van een stoomreiniger zijn:

  • Niet te gebruiken op oppervlakken die niet nat mogen worden.
  • Kan maar weinig vocht opnemen.
  • Een stoomreiniger kan duur zijn.
  • Ongeschikt voor oppervlakken die niet te heet mogen worden.
  • Moet opwarmen en dus niet gelijk te gebruiken.
Wat zijn de nadelen van een stoomreiniger_

Stoomreinigers die deze nadelen compenseren

Hieronder lees je eerst welke functies of mogelijkheden in het algemeen een stoomreiniger moet hebben wil het zoveel mogelijk van de genoemde nadelen compenseren.

Een stoomreiniger met een mogelijkheid om microvezeldoeken aan de onderzijde te bevestigen, zorgt ervoor dat deze meer vocht en viezigheid opneemt. Daardoor worden deze genoemde nadelen gecompenseerd. Een goede stoomreiniger heeft deze mogelijk.

Een stoomreiniger met een snelle opwarmtijd en de mogelijkheid om tijdens het stomen water bij te voeg heft de nadelen van het lang moeten verwarmen op alsmede de opslagruimte en het gewicht. Immers, als je gaandeweg bij kan vullen, is het niet nodig om vooraf een hele grote waterreservoir vol te gieten.

Een stoomreiniger met een groot vermogen kan stoom op hoge temperatuur krijgen waardoor drogen sneller gaat en schoonmaken nog veel beter. Ook hiermee kom je aan vele nadelen tegemoet.

Wanneer je een stoomreiniger kan vinden die aan deze 3 punten tegemoet kan komen, heb je de meeste bezwaren tegen stoomreinigers opgeheven. 

Gelukkig hoef je niet zelf op zoek te gaan, hieronder staan een aantal stoomreinigers die hieraan voldoen! Klik hier om het aanbod aan stoomreinigers op bol.com te bekijken, of kies dit handzaam exemplaar:

De nadelen van een stoomreiniger

De hitte. Stoomreinigers woorden heet en je kunt je eraan branden. Zeker rond kinderen of huisdieren moet je goed oppassen met de stoomreiniger. Je moet een warme stoomreiniger dan ook zeker in de gaten houden. Maar de hitte is niet alleen een veiligheidsbezwaar. Wanneer een stoomreiniger heet is, kan je het apparaat niet direct wegzetten. Dat kan vervelend zijn.

Dat je vaker moet schoonmaken. Een stofzuiger haalt veel meer zichtbare viezigheid weg dan een stoomreiniger. Hoewel een stoomreiniger alles hygiënisch schoon krijgt, haalt het niet even makkelijk alle stof en andere viezigheid weg zoals je met een stofzuiger kan doen en dat is voor de stoomreiniger echt een nadeel. Schoon en opgeruimd zijn echt twee andere dingen.

De opwarmtijd. Je kan een stoomreiniger niet even uit de kast pakken en direct starten met schoonmaken. De stoomreiniger moet worden gevuld en vervolgens goed op temperatuur komen. Wacht je dit niet netjes af, dan krijg je een vieze, sompige bende met strepen tot gevolg.

De prijs. Een goede stoomreiniger is een flinke investering. Goedkoop is vaak duurkoop en een gerenommeerd merk biedt in dat opzicht betere garantie in het geval van eventuele gebreken.

De droogtijd. Inherent aan stoom is dat er vocht bij komt kijken. Wanneer je je keuken of je badkamer schoonmaakt, merkt je daar niet veel van. Maar je matras of het tapijt stoomreinigen zorgt ervoor dat je lang moet wachten totdat het droog is, dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld het schoonmaken met de stofzuiger.

Neemt plaats in en is zwaar. Hoe groter het capaciteit van de stoomreinger, des te meer water erin kan en dus hoe zwaarder en groter het apparaat. De stoomreiniger moet voor goed gebruik wel makkelijk verplaatsbaar zijn en na gebruik wil je het apparaat wel ergens weg kunnen zetten. De grootte en het gewicht kan dus een nadeel zijn voor de stoomreiniger.

Geen vervanging van de stofzuiger of de dweil. Wie een stoomreiniger koopt als vervanger van de stoomreiniger of de dweil komt bedrogen uit. Deze schoonmaakmiddel blijf je nodig hebben. Dat kan voor sommige mensen een nadeel van de stoomreiniger zijn, want ook dat moet alleen worden opgeslagen. Vooraf stofzuigen voorkomt strepen en neemt vuil effectief op.

Kan geen vocht opnemen. In het verlengde van het vorig punt, en wat mij betreft het grootste nadeel van een stoomreiniger, is dat een stoomreiniger geen vocht kan opnemen. Glas water laten vallen? Dan heb je de dweil gewoon nodig en haal je met alleen een stoomreiniger weinig uit.

Nu dat we de grootste nadelen van een stoomreiniger hebben benoemd is het goed om te kijken of er een mogelijkheid bestaat om deze nadelen te compenseren. In het overzicht hieronder lees je waar een stoomreiniger aan moet voldoen wil het de genoemde nadelen teniet doen.

De beste stoomreinigers die aan deze nadelen tegemoet komen

Stoomreinigers zijn niet alleen kommer en kwel. Ze zijn ook niet perfect. De meeste nadelen kunnen echter goed worden gecompenseerd en dan blijven er nog voldoende stoomreinigers over die bruikbaar zijn.

Neem altijd goed de recensies van stoomreinigers door, bijvoorbeeld op de website van bol.com! Klik hier om het aanbod aan stoomreinigers op bol.com te bekijken, of kies dit exemplaar met uitstekende gebruikservaringen:

Wat zijn voor jou de nadelen van een stoomreiniger?

Het is met dit artikel niet mijn bedoeling geweest om je te overtuigen om op de stoomreiniger over te stappen. Wel wil ik je laten zien dat de vaak genoemde nadelen van een stoomreiniger vaak wel meevallen mits je het juiste apparaat kiest.

Weet jij wellicht nog nadelen die ik niet genoemd heb, of weet jij nog mogelijkheden om aan de genoemde nadelen tegemoet te komen? Laat dan hieronder in de reacties een berichtje achter en deel jouw ervaringen.

Mocht je nog vragen hebben, ook dan kan je hieronder je bericht kwijt. Ik doen mijn

Wat zijn voor jou de nadelen van een stoomreiniger_

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie